Agresija, destrukcija, ljutnja – slikar Jackson Pollock

 

 

“Moderni umjetnik nema potrebe izaći izvan sebe u svijet u potrazi za inspiracijom ili motivom. To je stvar prošlosti, klasične umjetnosti. Moderni slikar svoju inspiraciju nalazi iznutra. On pokušava izraziti svoj unutrašnji svijet, izraziti energiju, pokret i druge unutarnje snage koje se unutra kriju.”
Jackson Pollock

Zašto moderni umjetnik ima potrebu izraziti sebe? Možemo se upitati zašto izražavanje sebe nije bilo inspiracijom umjetnika ranijih epoha i stilova kada se umjetnik inspirirao svijetom i ljudima. Možda zato što je u modernom vremenu identitet umjetnika ugrožen, na pragu raspada, pa je umjetnost jedan od načina da se identitet očuva?

Osobnost ne možemo odrediti ali joj se možemo približiti metaforom. Tako je osobnost po Kohutu – divlja bujica koja ruši sve pred sobom!
Niti jedan slikar nije se toliko približio Kohutovoj ideji osobnosti kao slikar Jackson Pollock. Čak je i njegova slikarska tehnika lijevanje mlaza boje izravno na platno. To je divlja bujica boje koja ruši sve pred sobom. (Naziv te tehnike je – dripping.)

Ljutnja

Zašto je moderna umjetnost tako agresivna, nasilna? Možda zato što se afekti ljutnje i bijesa danas potiskuju i poriču, negativni su i zabranjeni, i jedino kroz umjetnost postaju dijelom umjetnikove osobnosti?

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr