Ambicija, ljutnja, agresija

 

 

 

 

“Osjećaji su naš jedini alat kojim otkrivamo svijet…”
Martin Heidegger

Mnogi tvrde kako je naše društvo naprednije od onoga prije stotinu ili tisuću godina. Danas možemo prepoznati, prihvatiti i pokazati one osjećaje i afekte koji su bili društveno neprihvatljivi prije stotinu godina. Na žalost, neke probleme nismo riješili, u nekim prilikama još uvijek nismo posve svoji, posve autentični. Neka iskustva i osjećaje još uvijek ne prihvaćamo već ih potiskujemo ili poričemo. To često radimo s osjećajem ljutnje, s kojim, unatoč svom napretku, još uvijek nismo sigurni što učiniti.

Tako većina klijenata koji dolaze na psihoterapiju još uvijek u potpunosti ne prihvaća doživljaj ljutnje, ni svoj vlastiti, a ni onaj druge osobe. Njihova su pitanja:
– Je li ljutnja pozitivan ili negativan osjećaj?
– Smijem li ga osjetiti? Smijem li ga pokazati?
– Ako ga osjetim ili pokažem hoće li netko pri tome stradati?
– Do koje mjere ga smijem doživjeti, smijem li u svom doživljaju ići do kraja?

Dok jedni imaju problema s izljevima bijesa kojeg ne mogu i ne znaju kontrolirati, drugi, kojih je više, svoju ljutnju toliko potiskuju da i ne znaju o čemu se radi.

Cilj je naših predavanja/radionica pod nazivom – “Škola ljutnje”, pomoći polaznicima da lakše prepoznaju i prihvate svoje osjećaje. Time nestaju mnogi simptomi koji su posljedica potiskivanja i poricanja osjećaja. Kao što već znamo, to su depresija, nisko samopoštovanje, strah, tjeskoba, panika, ovisnost i mnogi drugi…

 

Ljutnja i ideali

Svaka je epoha nosila svoje probleme. Pitamo se – kako odrediti našu epohu, vrijeme u kojem živimo?

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr