Autizam i psihoanaliza – Frances Tustin

 

 

 

 

Svaki se čovjek rađa prerano. Iz ekstaze jedinstva u trenu je bačen u agoniju samostalnog života kojeg ne razumije. To je izvorna trauma koju ni sva empatija svijeta ne može do kraja iscijeliti. Empatije nikada nema dovoljno, agonija bivanja u svijetu za većinu je ljudi neizdrživa. Od fizičke i psihološke smrti svi se štitimo psihološkim obranama, one pomažu da ublažimo bolnu spoznaju samostalnog života. Svaka nas psihološka obrana na svoj način vraća u doba prije rođenja, u stanje jedinstva s majkom. Neke obrane ne zadiru previše u realnost našeg života, neke obrane stvaraju svoju vlastitu realnost, a neke obrane poriču da smo uopće i rođeni. U svijetu tih obrana još smo “jedno tijelo” s majkom, pupčana vrpca još nije prekinuta, svijet još nije stvoren. Takva je psihološka obrana – autizam, područje proučavanja britanske psihoanalitičarke Frances Tustin.

 

Frances Tustin

Engleska psihoanalitičarka Frances Tustin (1913-1994) pionir je psihoanalitičke terapije autizma. Djelovala je u sklopu poznate londonske klinike za dječju psihoanalizu – Klinike Tavistock, s kolegama Donaldom Winnicottom, Johnom Bowlbyem, R. D. Laingom, Wilfredom Bionom, Michaelom Balintom i mnogim drugima. U početku svog rada Tustin slijedi teoriju objektnih odnosa Margaret Mahler, Melanie Klein i Donalda Winnicotta, ali kasnije stvara vlastitu perspektivu i bavi se teorijom i terapijom problema vezanih uz autizam. Godine 1972. objavljuje svoju poznatu knjigu – Autizam i dječja psihoza. Godine 1984. prima počasno priznanje i nagradu Britanskog psihoanalitičkog društva. Nakon njene smrti, godine 1995., počinje s radom – The Frances Tustin Memorial Trust, u Los Angelesu, s ciljem unapređenja psihoanalitičke teorije i terapije autizma djece i odraslih. Svake godine Frances Tustin Memorial Trust dodjeljuje nagradu za nove ideje u teoriji i terapiji autizma.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.