Carl Gustav Jung – djetinjstvo

 

 

 

Carl Gustav Jung iz perspektive psihologije sebstva

Može li se znanstvena teorija odvojiti od osobnosti znanstvenika koji ju je stvorio, od konteksta u kojem je živio? Drugim riječima, može li se psihologija Carla Gustava Junga promatrati odvojenom od njegovog djetinjstva? Psihologija sebstva tvrdi kako svatko živi u ljudskom kontekstu, svi smo određeni mrežom odnosa s drugim ljudskim bićima. Bliskost s drugim čovjekom drži nas na okupu, čuva od raspada. Što kad intimnosti nema, što nas tada drži na okupu, čuva od raspada? Za mnoge je ljude bliskost nedostižni ideal, intimnost s drugim čovjekom nikada nisu doživjeli. Ipak, i oni posjeduju osobnost koja istrajava u vremenu i prostoru. Ljudska psiha nevjerojatno je domišljata, može pronaći smisao u situacijama gdje ga možda nema i tako preživjeti.

Dijete lišeno ljubavi i pažnje ne umire, ono stvara svoj svijet, svijet mašte, i tamo čeka svoje vrijeme. Kao sjeme pšenice iz egipatskih grobnica koje čeka tisuće godina na kap vode kako bi proklijalo, tako i dijete može živjeti u svom svijetu godinama, sve dok okolina ne postane spremna prepoznati i prihvatiti novo biće. Dijete može preživjeti bez empatije i bez bliskosti koristeći domišljate psihološke mehanizme, čudnovate psihološke obrane. One jednostavne poput potiskivanja i neuroze, i one složene poput poricanja, rascjepa ličnosti i psihoze. Neuroza i psihoza nisu bolesti naše duše, već – nego način preživljavanja u teškim uvjetima života bez ljubavi!

Tako je i Carl Gustav Jung proživio vlastito djetinjstvo bez iskustva ljubavi i topline, bez empatije koja znači život. Otac, strogi evangelistički pastor i majka, depresivna žena, više mrtva nego živa, nisu mogli prepoznati ni ispuniti potrebe mladog Junga za pažnjom i toplinom. To je bilo mračno vrijeme viktorijanskog morala, vrijedilo je pravilo – tko štedi batinu, razmazi dijete! Da preživi bez empatije, tog emotivnog kisika bez kojeg života nema, Jung je koristio sve psihološke obrane do kojih je mogao doći. Obrane su malog Junga bile teške kao što je bila teška atmosfera u kojoj je odrastao – rascjep osobnosti, projekcija, paranoja, psihoza, narcizam.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr