Carl Jung, sjena i arhetip

 

 

 

 

Ako nas je ikada probudila noćna mora, monstrum ispod kreveta od kojeg nema bijega, tada smo se sigurno upitali – tko je to u meni, u mom nesvjesnom, u mojoj sjeni? Kako je taj monstrum ušao u mene, kako ga se riješiti?

To čudovište koje živi na “tamnoj strani mjeseca”, u sjeni, Carl Jung nazvao je arhetipom. Bojimo ga se i bježimo od njega, kaže Jung, no ipak je arhetip glavni izvor snage i kreativnosti. Njegova Analitička psihologija, baš kao i sva psihoterapija posljednjih stotinu godina, nastoji osvijetliti nesvjesno, osloboditi snage koje se tamo kriju.

U sljedećem tekstu govorimo o sličnostima i razlikama između moderne psihoterapije i one suvremene, postmoderne. Psihologija osobnosti i intersubjektivna psihologija slažu se s Jungom kako je važno pokrenuti i osvijestiti sjenu i arhetip. Međutim, uzroci postanka sjene i arhetipa razlikuju se, baš kao i tehnike psihoterapije.

 

Jung i Nietzsche

“Smisao je mog života odgovoriti na pitanje koje mi je život davno postavio. Na to pitanje moji prethodnici nisu našli odgovora iako su stoljećima pokušavali. Tako se moj rad nastavlja na problem kojeg je postavio i filozof Nietzsche – Kako životu otvoriti onu drugu stranu naše osobnosti, onu Dionizijsku stranu koje dvije tisuće godina kršćanstva uzalud nastoji sakriti?”
Carl Jung

U travnju 1895.godine Jung upisuje studij medicine na Bazelskom sveučilištu, istom sveučilištu gdje je četvrt stoljeća ranije Nietzsche bio postavljen za profesora filozofije. Po Jungovim riječima, Nietzscheova filozofija

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr