Česte pogreške u odgoju

 

 

 

Zadatak je roditelja stvoriti optimalne uvjete za odrastanje, pomalo uključiti svoje dijete u svijet odraslih. Ta se polagana transformacija djeteta u odraslog čovjeka, zamjena jednog svijeta odnosa, jedne razine organizacije iskustva drugom, stabilnijom razinom, naziva – odgoj.

Odgoj je proces u kojem dijete pomalo stječe spoznaju o vječnom konfliktu između njega i roditelja, između čovjeka i svijeta, koji se može izraziti riječima – Ti i ja nismo jedno, ali ne mogu bez tebe! Spoznaja tog unutarnjeg konflikta uvijek stvara intenzivne afekte tuge i ljutnje pa možemo reći kako je odrastanje dugotrajan proces u kojem dijete pomalo prepoznaje i prihvaća vlastite bolne osjećaje. Zadatak roditelja je, prema tome, prepoznati u svom djetetu intenzivne afekte tuge i ljutnje, te mu pomoći da te afekte sadržava, bez pokušaja da ih zabrani, potisne ili na neki drugi način odvoji od psihe svog djeteta. Možemo reći da je baš to, taj pokušaj da “negativne” afekte svog djeteta zanemari, kazni, ili na neki drugi način ne prepozna i ne zrcali, najčešća i najveća pogreška u odgoju.

Pored toga, smisao odgoja jest razvoj i ostvarenje onoga što Heinz Kohut naziva “temeljnom jezgrom osobnosti”, “nuklearnim selfom”. Kažemo da je osoba ostvarila svoj puni potencijal, da je autentična, kada prepozna i prihvati sva svoja iskustva i doživljaje, bez potiskivanja ili poricanja. Tek dijete koje je prihvatilo, pounutrilo, sve svoje afekte bez srama i straha, ima priliku ući u svijet odraslih.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr