Dekonstrukcija i prijateljstvo – Jacques Derrida

 

 

“To have a friend: to keep him. To follow him with your eyes. Still to see him when he is no longer there and to try to know, listen to, or read him when you know that you will see him no longer—and that is to cry….”
Jacques Derrida

 

Svatko žudi za tumačenjem, ali ga se istovremeno i užasava. Tumačenje može biti i zlonamjerno, ono nas može stvoriti, ali može nas i uništiti. Francuski filozof Jacques Derrida govori o književnosti i tumačenju književnog djela, ali jednako tako govori u o prijateljstvu i tumačenju ljudskih odnosa. Psihoanaliza i filozofija slažu se u jednom – tumačenje je neizbježno, mi trebamo drugu osobu da nas vidi, da nas odredi, da nas protumači. No doživljaj drugog čovjeka ne dolazi s rođenjem. Trebaju proći i godine da dijete otkrije kako osim njega u svemiru postoji još jedno živo biće, jedan drugi um i tijelo. Trebaju godine da se otkrije Drugi!
Razvoj djeteta, odrastanje, baš kao i svaka psihoterapija ili ljudski odnos, uvijek prolazi tri faze: Suvremena psihoterapija ih naziva ovako: jedinstvo i identifikacija s majkom, razočaranje i odvajanje od majke te otkriće majke kao zasebnog bića i povratak majci kao prijatelju.

Filozof Jacques Derrida to stvaranje Drugosti tumači na svoj način, koristeći svoje nazive. Već spomenute tri faze tada izgledaju ovako: metafizička faza, faza dekonstrukcije te faza žalovanja i otkrića Drugosti.

Između tumačenja Jacquesa Derride i onog suvremene psihoterapije vidimo mnoge sličnosti, one su tema ovog teksta.

 

Metafizika

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.