Depresija i nisko samopoštovanje

 

 

Kada razgovaramo s ljudima koji pate od nekog, manjeg ili većeg oblika depresije, često čujemo kako za sebe kažu da imaju nisko samopoštovanje. Depresija i nisko samopoštovanje uvijek idu zajedno.

Da riješe problem niskog samopoštovanja, ljudi su smislili složeni sustav teorija, tehnika, metoda, koje, kako već tvrde, popravljaju lošu sliku koju imamo o sebi, liječe nas od depresije. Na žalost, nisko samopoštovanje, a zajedno s njim i depresija, rijetko se kada poprave. Osjećaj da nismo tako dobri i uspješni kao drugi prati nas cijeli život. Može li se popraviti loša slika, što uopće znači imati nisko samopoštovanje?

George Atwood, možda najpoznatiji živući psihoanalitičar, nedavno je na svom forumu napisao nekoliko redaka o zanimljivoj pojavi u američkim zatvorima. Poznato je da okorjeli kriminalci i ubojice imaju najviše obožavatelja i sljedbenika. Masovnom ubojici Charlesu Mansonu svakog dana u zatvor stižu nova pisma, čestitke, ponude za ženidbu. Atwood se pita, kakve to žene obožavaju masovnog ubojicu? Odgovor glasi – žene sa apsolutno niskim samopoštovanjem!
Sebe doživljavaju izuzetno lošima, ne vjeruju kako bi itko “normalan” želio biti s njima. Pored toga, kaže Atwood, mnoge od tih žena i ne znaju kako strahovito loše mišljenje imaju o sebi. Prema tome, nisko samopoštovanje zaista postoji i upravlja našim životom.

Ono što Atwood nije dospio ispričati jest sljedeći zanimljiv fenomen kojeg smo možda već i sami primijetili. Pokušajmo osobi koja se satima žali kako je loša, glupa ili ružna, odgovoriti istim riječima – Znaš što, ima tu nešto, stvarno si glupa! Osoba će se naljutiti, vjerojatno uvrijediti, trebat će joj vremena da nam oprosti našu “pogrešku”. Morat ćemo se dugo ispričavati, reći da nismo tako mislili, nije ona ni tako loša, dobra je, zapravo je najbolja osoba koju poznajemo!
Ipak, ostaje pitanje, zašto se ona ljuti? Ako zaista o sebi misli tako loše, zašto ju smeta kada mi to kažemo?

Tko je ona, zapravo?
Osoba plemenitog porijekla, poseban izdanak ljudskog roda kakav se rijetko rađa, ili, posve suprotno, crna rupa svemira, totalna greška?
Nema sumnje, ne radi se o jednoj, već o dvije osobe.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.