Dobar, loš i zao roditelj – Edward Tronick

 

psihoterapija

 

Razvojni psiholozi Edward Tronick i Colwyn Trevarthen već godinama istražuju fenomen intersubjektivnosti, zanima ih dinamika odnosa majke i djeteta.
Colwyn Trevarthen bavi se razvojem intersubjektivnosti kroz duži period, od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Opazio je kako dijete od rođenja do svoje druge godine prolazi tri razine odnosa s majkom: fazu protokonverzacije licem-u-lice, fazu u kojoj se dijada majka-dijete širi na trijadni odnos majka-svijet-dijete, i fazu u kojoj dijete može doživjeti odraz svoje osobnosti u majci.

Edward Tronick također se bavi istraživanjem dinamike odnosa majke i djeteta, međutim njega zanimaju mikrointervali odnosa, intervali kraći od nekoliko minuta pa čak i manji od jedne sekunde. Primijetio je kako majka i dijete mogu u intervalu manjem od jedne minute proći tri faze odnosa. To su: faza posvemašnje usklađenosti, faza nesporazuma i faza popravka. Te tri faze u potpunosti odgovaraju fazama koje prolaze klijent i njegov psihoterapeut u svakom razgovoru, na svakoj seansi.

U svijetu intersubjektivnosti Edward Tronick poznat je po nizu eksperimenata koje danas zovemo – Still Face Experiment. U slobodnom prijevodu to možemo zvati i – Paradigma neutralnog lica. Tronick je možda prvi psiholog koji je primijetio kakve razorne posljedice po dijete može imati roditeljska neutralnost. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća istraživači razvojne psihologije bili su zaprepašteni rezultatima eksperimenta. Danas, u dvadeset i prvom stoljeću, ne čudimo se više dječjoj potrebi za potpunom i nepodijeljenom pažnjom roditelja. Dijete od roditelja traži sve, a sekunda bez odgovora djetetu je čitava vječnost.

Paradigma neutralnog lica

Kao što kaže razvojni psiholog Colwyn Trevarthen, djete se rađa s urođenom potrebom za intersubjektivnosti. Od trenutka rođenja njegov živčani sustav ne može pravilno funkcionirati bez interakcije s drugim ljudskim bićem.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.