Egzistencijalizam u djelu pjesnika E. E. Cummingsa

 

 

“Biti svoj u svijetu kojem je cilj pretvoriti te u bilo koga drugoga znači voditi najtežu bitku koju čovjek može voditi i nikad ne prestati sa borbom.”
E.E. Cummings

Pjesnika Edwarda Estlina Cummingsa prvi sam puta sreo u svojim dvadesetim godinama, a njegov stil i sadržaj pjesama istog su me trena oduševili. Nastavio sam ga čitati slijedećih tridesetak godina s jednakim oduševljenjem, a mnoge sam njegove pjesme čak i uglazbio. Što sam to otkrio u njegovoj poeziji da sam mu posvetio veliki dio vlastitog života?

Ono što nisam znao tridesetak godina ranije, jasno mi je danas. Pjesniku Cummingsu privukao me njegov – egzistencijalizam. Egzistencijalizam kao ljudsko pravo na slobodnu volju i autentičnost, pravo na različitost i vlastitu perspektivu. Sve sam to pronašao u njegovim pjesmama, sve je to oblikovalo moju osobnost takvom kakva je danas! Pružio mi je sve što mi je kao mladom čovjeku tada trebalo.
Što je to?

Odgojen u obitelji inženjera elektrotehnike svijet sam naučio promatrati razumom, logički. Svaki se problem tako može riješiti racionalno, a razum je bio jedini alat za kojeg su moji roditelji znali. Posebno je bio koristan prilikom određivanja nečije vrijednosti kao čovjeka – Svatko je toliko čovjek koliko informacija posjeduje, koliko je pametan!
Moj otac, svećenik znanosti znao je sve, bilo ga je uvijek! Koliko je mene bilo?

Sve dok sam bio najbolji učenik u razredu bilo je i mene. Kasnije, kada sam manje učio i mene je bilo manje. Više nisam bio toliko dobar koliko – loš. Tako me sustav određenja nečije ljudskosti putem znanja počeo smetati. Bilo je dana kada me uopće nije bilo, na primjer kada bih dobio jedinicu u školi, kada nisam znao. Došlo je vrijeme da promijenim svoj sustav vrednovanja, osjetio sam kako je biti čovjekom nešto veće od ocjene.

Tako sam prvi puta postavio temeljno egzistencijalističko pitanje – Tko sam zaista Ja?
Već si tridesetak godina postavljam isto pitanje i čini mi se kako ima dana kada znam odgovor. Točnije, kada odgovor osjećam i doživljavam. Pitam se, kako bi izgledao moj život da nikada nisam sreo E. E. Cummingsa i njegovu poeziju egzistencijalizma?

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr