Egzistencijalizam u psihoterapiji

 

 

 

“Znanost i tehnologija mogu sve, svaku udaljenost u prostoru i vremenu čine manjom. No one još uvijek ne mogu stvoriti bliskost jer i najmanja moguća udaljenost još uvijek nije bliskost.”
Martin Heidegger

 

Filozofiju mnogi vide kao misaonu, apstraktnu aktivnost, udaljenu od svakodnevnog života i živih ljudi. Neki misle kako nema praktične primjene, kako nema sposobnost mijenjati ljudski život. Zar filozofija zaista mora biti odvojena od tijela, osjećaja i ljudskih odnosa?
Mi zaista i poznajemo grane filozofije koje proučavaju apstraktne ideje i stoga su veoma udaljene od stvarnog iskustva i doživljaja. Takve su npr. analitička filozofija i filozofija uma koje ne mijenjaju život običnog čovjeka.

Srećom, znamo i filozofiju koja se bavi svakodnevnim životom i može promijeniti kvalitetu života. To je tzv. kontinentalna filozofija, pri čemu uglavnom mislimo na – egzistencijalizam. Egzistencijalizam je tijekom posljednjih stotinu godina utjecao na ljudske aktivnosti, zaista je mijenjao duh vremena u kojem živimo.

Međutim, kako ja to vidim, egzistencijalizam je najviše traga ostavio u području ljudskih odnosa, a posebno – psihoterapije. Suvremena se psihoterapija više ne može zamisliti bez spoznaja mnogih filozofa egzistencijalizma.

Tako filozof Martin Heidegger, otac egzistencijalizma, u svojoj knjizi “Bitak i vrijeme”, tumači ljudski život i samog čovjeka iz posve nove, do tada nezamislive, perspektive.
(U to vrijeme, njegov suvremenik Sigmund Freud na čovjeka i njegove probleme gleda kao da su odvojeni, izolirani od svijeta. Kao da svijest može postojati odvojeno od promatrača. Tek je pola stoljeća kasnije, psihoanalitičar Heinz Kohut, Freudov učenik, ustanovio kako ljudsku svijest ne možemo odvojiti od promatrača, a promatraču je dao i ime – objekt sebstva. Time se psihoterapija počela zanimati za svijet egzistencijalizma i djelo Martina Heideggera.)

Ovdje ćemo pokušati objasniti filozofiju Martina Heideggera iz perspektive suvremene psihoterapije jer se suvremena psihoterapija i egzistencijalizam u temeljnim načelima uopće i ne razlikuju. Granu psihoanalize nastalu spojem Heideggerovog egzistencijalizma i Kohutove psihoanalize zovemo intersubjektivnost.
Intersubjektivnost se temelji na Heideggerovoj filozofiji, čak je i preuzela temeljna načela egzistencijalizma.

To su :

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.