Između destrukcije i auto-destrukcije

 

 

 

Jedna je od čestih prilagodbi kojom se nastoji izbjeći konflikt – okretanje ljutnje prema sebi. Time zadržavamo sliku sebe kao “dobre” i “normalne” osobe, koja “ne želi nikome ništa loše učiniti”. Jasno, sva je destrukcija sada usmjerena prema unutra čime osoba postaje žrtvom svoje vlastite ljutnje.
Osoba se želi uništiti, odmah ili pomalo. Ovisnost o cigaretama, alkoholu, opasnim sportovima i aktivnostima, mazohizam, samoozljeđivanje, anoreksija i bulimija, sabotiranje samog sebe na razne načine, depresija i tjeskoba, neke su od čestih posljedica okretanja ljutnje prema unutra.

Najteža je posljedica – samoubojstvo.
To je ujedno i paradoks – Ja ću uništiti samog sebe, samo da ostanem dijelom obitelji!

No destrukcija i auto destrukcija mogu se izbjeći. Kao što već znamo, jedini je način da ne uništimo sebe ili drugog – dijeliti svoje osjećaje ljutnje unutar empatične sredine!


1. Što su ljutnja i destrukcija?

Ljutnja je reakcija našeg tijela na gubitak cjelovitosti.
Na svaki nagovještaj raspada ili fragmentacije, naše tijelo kreće u napad kako bi se obranilo. Nastoji se uništiti objekt frustracije, pri čemu se aktiviraju mišići i ubrzava metabolizam.

Iz fenomenološke perspektive, ljutnja je doživljaj napetosti u mišićima i topline u tijelu. To je percepcija onoga što naša osobnost namjerava sa svijetom. Možemo reći kako bez svijeta ne bi bilo ljutnje, baš kao što je ne bi bilo bez tijela. Znamo i za druge procese koji se pokreću pri ljutnji, ali mi ih ne možemo doživjeti. Tako ne možemo doživjeti pojačano lučenje adrenalina, niti procese u mozgu. Afekt čine samo one pojave koje možemo obuhvatiti svojom percepcijom.

Ukratko, bez namjere, bez intencije, ne možemo doživjeti vlastito tijelo niti vlastitu osobnost. Autentična osobnost je tako, po filozofu Merleau-Pontyu, ona koja se organizira oko doživljaja tijela. Ako potisnemo namjeru, žudnju udaljili smo se, otuđili, disocirali od tijela. Osobnost tada može biti cjelovita, ali to je sada neautentična, lažna osobnost.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.