Ja sam čudnovata petlja – Slikar M. C. EscherNa pitanje – Što je umjetnost i umjetničko djelo?, nemamo jedinstvenog odgovora. Od umjetnosti svatko traži što mu je potrebno, u umjetnosti svatko vidi što mu tog trenutka nedostaje. Koliko je ljudi toliko je i umjetnosti. No pitam se, postoji li nešto što nam je svima potrebno, što svi tražimo? To je svakako iskustvo cjelovitosti, doživljaj ljudskosti bez kojeg se ne osjećamo živima. Melankolija, letargija, depresija, simptomi su gubitka cjelovitosti, nedostatka ljudskosti. Tada život prolazi bez nas, mi u njemu ne sudjelujemo. Jedan od načina da vratimo izgubljeno iskustvo vitalnosti jest – umjetnost. Umjetničko djelo organizira dijelove naše osobnosti u smislenu cjelinu koja istrajava u vremenu i prostoru, opire se raspadu i fragmentaciji, odnosno – živi. Umjetnost svih medija povezuje fragmente naše osobnosti, naše percepcije, misli, sjećanja, i daje im novi značaj, uvijek veći od samog zbroja svojih elemenata.

Dvije su razine na kojima umjetničko djelo povezuje elemente osobnosti – ekstaza i katarza.
Ekstazom kroz likovni, glazbeni ili drugi medij, umjetnost stvara doživljaj jedinstva, iskustvo bivanja u stopljenosti sa svijetom. Ekstazu stvara duhovna umjetnost kroz iskustvo jedinstva s nečim većim od nas samih. No jedinstvo i ekstazu može pokrenuti i npr. rock glazba dvadesetog stoljeća, kao i ritualna glazba tradicijskih naroda i plemena. Tom se glazbom publika širi na svijet, osvaja ga, kolonizira, sve do ekstaze jedinstva. Bez obzira na njihovu različitost, duhovnu i rock glazbu povezuje odsutnost svake različitosti. Bez obzira jesmo li duhovnom glazbom postali dijelom svijeta ili smo se rock glazbom proširili na svijet i kolonizirali ga, vrijedi pravilo – Svi smo isti, svi smo jedno!

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr