Kada počinje ljudski život?

 

psihoterapija

 

Mnogi misle kako ljudski život počinje začećem, kada spermij oplodi jajnu stanicu. Poznato je kako se ubrzo po oplodnji formiraju organi što je dovoljno da u fetusu prepoznamo pravo malo ljudsko biće. Biologija je detaljno istražila sve kemijske reakcije i sve razvojne faze kroz koje fetus prolazi. Biolozi tvrde da znaju što se s malim čovjekom događa, gotovo da znaju kako se on osjeća i što misli.

No je li to zaista tako?
Može li biologija kao prirodna znanost tumačiti doživljaj ljudskosti? Nije li fenomen čovječnosti života područje istraživanja filozofije, posebno one grane filozofije koju poznajemo kao – egzistencijalizam? Vjerujem kako nije dovoljno poznavati sve kemijske reakcije nakon oplodnje jer ljudskost je određena nečim što uopće i nema veze s kemijskim reakcijama i razvojem organa. Sumnjam kako prirodna znanost može odrediti pojmove poput svijesti i savjesti, a baš su to pojmovi koji određuju ljudskost.
Imati ljudski mozak, ljudske organe i ljudski DNK još uvijek nije dovoljno da nekoga proglasimo ljudskim bićem.

Nakon oplodnje svaki je fetus živo biće, ali još je daleko od toga da postane ljudskim bićem. Na žalost, neće svako rođeno dijete postati čovjekom.
Za takvo što nije dovoljno biti začet, čak ni biti rođen.
Što je dovoljno?

 

Napuštena djeca

Ljudsko se biće od životinje razlikuje po tome što svoje ponašanje uči kroz odnos s okolinom. Životinje na svijet dolaze s urođenim instinktima, utjecaj okoline kod njih je veoma malen. Tako će pas i mačka, bez obzira na svoj odgoj, uvijek biti samo pas i mačka. Kod čovjeka je drugačije, možemo ga odgojiti da bude bilo što pa čak i pas ili mačka. Poznato je kako djeca koja prve godine svog života provedu u psećem ili vučjem čoporu posve preuzmu ponašanje i identitet psa ili vuka i nikada se više ne mogu posve uljuditi, postati čovjekom. Ta djeca ne mogu više naučiti jezik, ostatak se života sporazumijevaju životinjskim kricima i pokretima. Čak i kada ih ljudi odvoje od čopora i brinu za njih s puno empatije i razumijevanja, ta se djeca više nikada ne mogu posve uljuditi. Za njih su pojmovi ljudske svijesti i savjesti potpuna nepoznanica.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.