Katarza u glazbenoj umjetnosti – skladatelj Steve Reich

 

 

Od svojih je početaka glazba imala dvostruki smisao. Nastojala je čovjeka umiriti, zaštititi, utješiti u trenucima krize. S druge strane, glazba stvara promjenu, u njenom se društvu odustaje od predrasuda i gleda na svijet iz nove, drugačije perspektive. Glazba stvara jedinstvo, sigurnost, ali neki puta i krizu, temelj za preobrazbu. Funkciju utjehe glazba postiže upotrebom elemenata glazbenog jezika koji su tako organizirani da u publici stvore doživljaj povezanosti, ekstazu jedinstva sa svijetom. Krizu i preobrazbu glazba stvara dekonstrukcijom cjelovitosti glazbene forme. Ekstaza jedinstva tada iznenada prestaje, publika je bačena u stanje tjeskobe, anksioznosti, agonije, što je temelj buduće katarze, susreta s Novim!

Čovjek Starog doba, bespomoćan i nesiguran, glazbu uglavnom koristi za utjehu. Tada je glazba sredstvo povezivanja elemenata osobnosti u smislenu cjelinu, sigurnu od neprestanih kriza i katastrofa koje prijete raspadom. Tek čovjek modernog doba, sigurniji od čestih katastrofa, može sebi dozvoliti glazbeni eksperiment u kojem glazba ne stvara povezanost, jedinstvo, već stvara agoniju i tjeskobu. Agonije i tjeskobe čovjek Starog doba ima i previše. On svakodnevno obitava na pragu raspada, stoga je glazba podrška, oslonac, nipošto nova kriza.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr