Kraftwerk – ljubav u doba znanosti

 

 

 

 

Ako smo nekada nastojali živjeti s prirodom, prilagoditi se i prihvatiti ograničenja koja postavlja svijet, moderno doba nastoji prirodu promijeniti i upotrijebiti za svoje ciljeve. Svako ograničenje treba nestati. Ograničenja koja svijet stavlja pred nas su prostor i vrijeme, jedina zapreka fantaziji prenatalnog jedinstva. Ukinuti svako ograničenje, pobijediti vrijeme i prostor, smisao je modernog doba i tehnologije. Tehnologija stoga nastoji ukinuti vrijeme i prostor kako ništa ne bi zaustavilo fantaziju jedinstva, tu temeljnu fantaziju s kojom dolazimo na svijet – Mi smo jedno! Tako će apsolutna brzina, apsolutna energija i apsolutno znanje smanjiti udaljenost koja nas ograničava i dijeli. Onog trenutka kada udaljenost nestane, vjeruje tehnologija, svi ćemo biti jedno.

Glavni je motiv progresa smanjiti bolnu napetost koja je uvijek posljedica udaljenosti, rastanka i gubitka. Udaljenost, rastanak, gubitak u modernom se dobu nastoje nadzirati i držati pod kontrolom. Znanost vjeruje kako se kroz nadzor i kontrolu udaljenost smanjuje i svijet postaje našim produžetkom, dijelom nas samih. Tehnologija tako može pokrenuti mističnu ekstazu stapanja, intenzivnu poput religioznog osjećaja. Vjernici tehnologije zato obožavaju svoj ideal – posvemašnju kontrolu i nadzor nad svijetom u kojem više nema granica ni ograničenja. To je – scijentizam, pojam kojeg je francuski filozof Auguste Comte (1798–1857) upotrijebio da izrazi vjeru u znanstveni pozitivizam, vjeru u moć razuma da protumači život.

Umjetnost koja izražava stanje posvemašnjeg jedinstva ostvarenog progresom prirodnih znanosti možemo zvati – tehnološka umjetnost. Ta umjetnost nastoji stvoriti oblik tehnološke ekstaze kojom se ubrzava stapanje i otvara prolaz u prostor jedinstva.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr