Ljubav i mržnja – Jessica Benjamin

 

psihoterapija

 

U svijetu intersubjektivnosti Jessica Benjamin poznata je po svojoj studiji ljudske destruktivnosti. Destruktivnost, po Benjamin, ima posebno mjesto u procesu spoznavanja drugog ljudskog bića kao posebnog centra inicijative. Bez destruktivnih fantazija dijete ne bi moglo doživjeti svoju majku drugačijom od sebe, ne bi moglo odrasti.

Razvojni psiholog Edward Tronick spominje tri faze razvoja intersubjektivnosti: fazu potpune usklađenosti, fazu nesporazuma i fazu popravka nesporazuma. Nakon potpune usklađenosti djeteta i majke, kada su majka i dijete isti i jedno, dijete pomalo otkriva da to nije uvijek tako, ono otkriva pukotine u odnosu. Pomalo uviđa kako ga majka može pratiti i razumjeti samo manji dio vremena. Stoga fantazija potpune empatije i usklađenosti ustupa mjesto brojnim i bolnim nesporazumima.

U fazi nesporazuma dijete otkriva kako je majka posve drugačije biće, s vlastitom inicijativom i perspektivom. Ta je faza odnosa svake majke i djeteta, faza empatijske pogreške, područje proučavanja psihoanalitičara Jessice Benjamin. Bez emotivne reakcije na nesporazum, na pogrešku, kaže Benjamin, nema spoznaje Drugosti!

 

Intersubjektivnost

Iako se svako dijete rađa s urođenom sposobnosti za prepoznavanje drugog ljudskog bića, za prepoznavanje Drugosti, ta se sposobnost rijetko kada razvije do svog vrhunca. Druge ljude često doživljavamo istima ili sličnima, ili ih ne doživljavamo uopće. Iako je intersubjektivnost, sposobnost prepoznavanja tuđe subjektivnosti, svima urođena, doživjeti drugu osobu kao zaseban centar inicijative, drugačiji od nas, ali jednako vrijedan, ne može svatko.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.