Logoterapija i psihoanaliza – Viktor Frankl

 

 

 

 

Postoji izreka – Što me ne ubije, to me ojača!

Međutim, svi znamo ljude koji su prošli užase rata, zlostavljanja i zapuštanja, koji su doživjeli kako je čitav svijet protiv njih. Te su užase oni preživjeli, ti su ljudi još uvijek među nama, ali njihov je život sada bez smisla. Da se zaštite od užasnih razočaranja, od posvemašnjeg gubitka smisla i povjerenja u svijet, oni su smisao i povjerenje odbacili. Sada žive na drugačijoj razini postojanja, ne posve ljudskoj. Cilj je psihoterapije pomoći tim ljudima ponovo osjetiti smisao života, u cijelosti vratiti doživljaj ljudskosti. Stoga psihoterapija i filozofija nastoje odrediti temeljne ljudske potrebe, odgovoriti na pitanje – Koja to kvaliteta čini čovjeka, u kojim prilikama ona nestaje i što učiniti da se vrati?

Filozofe i terapeute koji se time bave možemo podijeliti u dvije grupe:
– One koji vjeruju kako se razočaranje može iscijeliti snagom volje i promjenom perspektive. Po njima, snažnom se voljom cjelovitost bića može nastaviti i kada je čitav svijet protiv nas.
– One koji vjeruju kako razočaranje označava trajni prekid odnosa sa svijetom, a čovjek se ne može iscijeliti bez pomoći Drugog. Bez obzira na sav napor kojeg čovjek ulaže, cjelovitost se neće nastaviti ako svijet to ne želi.

Prvoj grupi teorija pripada logoterapija Viktora Frankla, po kojoj možemo otkriti smisao bez obzira u kako se užasnoj prilici našli. Frankl kaže kako nije izgubio smisao života čak i u samom “srcu tame”, i kako mu je taj smisao spasio život. Kroz mogućnost odluke, kaže Frankl, svaki čovjek može zadržati svoju ljudskost i dostojanstvo, čak i u najtežim trenucima. Po njegovim riječima – Čovjek se ne može osloboditi uvjeta u kojima se nalazi, ali može zauzeti svoj vlastiti stav prema tim uvjetima! Logoterapija tako tvrdi kako čovjek ima mogućnost izbora i time može odabrati svoje mjesto u svijetu čak i kada ga svijet odbacuje.

Drugoj grupi terapija, onoj koja vjeruje kako se čovjek ne može spasiti sam već treba drugog da obnovi svoju cjelovitost, pripada suvremena psihoanaliza. Ovdje terapeut pomaže klijentu, ali ne savjetuje i ne vodi, već iscjeljuje svojom osobnošću. U psihoanalizi terapeut ne nudi smisao već nudi samog sebe.

U sljedećem tekstu spominjemo neke temeljne razlike između logoterapije i psihoanalize.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.