Nikola Tesla – genij električnog tijela

 

psihoterapija

 

“Naša su tijela sastavljena od istog materijala, a naše su duše povezane nesalomljivim žicama. Osjećaj duboke, neizdržive tuge koja nas iznenada obuzima znači da na drugoj strani zemaljske kugle jedno dijete ili plemeniti čovjek upravo umiru…”
Nikola Tesla

 

Pišem o Nikoli Tesli jer je on moje prvo “pozitivno” razočaranje u životu.

Zašto pozitivno? Nakon spoznaje njegove ograničenosti, kada sam odustao od idealizacije i prihvatio razočaranje koje potom neizbježno mora uslijediti, od Tesle ipak nisam odustao, nisam se povukao. Tesla je još uvijek osoba značajna za moj život, iako ga doživljavam posve drugačijim nego prije. Osjećaje strahopoštovanja, divljenja, identifikacije, zamijenili su osjećaji žalovanja i sućuti. Što je i slučaj kada spoznamo kako naš ideal ne posjeduje nikakve čudotvorne moći ni nadljudsko znanje. Kod pozitivnog razočaranja sjaj i blještavilo kojeg smo ulagali u svemoćni objekt pomalo nam se vraća, naše se projekcije pomalo povlače.
Mi odrastamo.

( Kao što znamo, kod traumatskog razočaranja idealizacija i projekcija nikada ne prestaju, objekt je i dalje svemoćan i savršen, ali tu fantaziji poričemo kako ne bi bila u konfliktu s ostatkom osobnosti koji živi u realnosti.)

Kako su mi roditelji bili inženjeri elektrotehnike, rano su me upoznali s čudima tehnologije. Svoje sam dječačke dane provodio u podrumu ponavljajući Tesline pokuse, posebno one s visokim naponom i frekvencijom. Pokus s Teslinim transformatorom je svakako bio moj najdraži. Taj je uređaj mogao stvarati električne iskre dužine dvadesetak centimetara, paliti neonske lampe koje sam držao u ruci na drugom kraju sobe. Veoma je upečatljiv bio miris ozona intenzivan kao prava oluja s munjama i gromovima. Osjećao sam kako radim nešto važno, otkrivam tajne svemira. U školi su me zvali Mali Tesla, što sam smatrao posve primjerenim, Tesla je bio moj idol i ideal.
Zrake smrti, besplatni izvor energije, perpetuum mobile, svemirci, za Teslu ništa nije bilo nemoguće.
Tesla je bio bog!

No svaka idealizacija mora doći svom kraju.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.