Opsesivno kompulzivni poremećaj – magija 21. stoljeća

 

 

 

 

Prije svakog ispita Tanja mora obući istu staru čarapu koja joj “pomaže” već treću godinu. Do fakulteta ide desnom stranom ulice, obavezno gledajući u pod. Ako iz stana slučajno zakorači lijevom nogom, na ispit tog dana može zaboraviti.

Darko u svom novčaniku uvijek nosi novčanicu od deset dolara, o novcu uvijek govori “pozitivno”. “Zakon privlačnosti” kaže kako se dobre stvari događaju onima koji misle “pozitivno”, a novac uvijek “privlači” novac. Pitam Darka koliko je zaradio do sada, on odgovara – Jako malo, još nisam dovoljno “pozitivan”, radim na tome.

Slično tome, australski domorodac, Aborigin, kad priziva kišu tri dana ne jede meso, a pleme s ušća Amazone kad ubije krokodila, što je najveći tabu, tri dana ne izlazi iz kolibe.

Magični rituali koje izvode Tanja i Darko ne razlikuju se značajno od rituala koje tisućama godina izvode plemena i narodi cijelog svijeta. Šamani i vračevi znaju rituale kojima se priziva kiša, tjeraju duhovi, kojima se nadzire i kontrolira kretanje sunca i mjeseca, rast biljaka, spol djeteta. U njihovom svijetu ne postoji ništa što nije podložno snazi misli, sve je povezano, granice vremena i prostora ovdje nisu važne.

Sigmund Freud još je prije stotinu godina (1913) pisao o temeljnim načelima “magičnog mišljenja”. Po njemu, takva osoba vjeruje kako misli nemaju granica, svemoćne su, zato svoje “zle” misli poriče i potiskuje da se slučajno ne ostvare. Freud je takvo ponašanje otkrio kod starih naroda i plemena, ali i kod male djece.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr