R. D. Laing – Povratak u svijet ljudi

 

 

“Ludilo – posve razumna prilagodba nerazumnom svijetu…”
Ronald Laing

 

Moderna psihijatrija temeljena na medicinskom modelu po kojem je čovjek odvojen od svijeta i zatvoren u svoj um, u svoj mozak, nije ostvarila svoje obećanje – kako će ukinuti ljudsku patnju. Epidemija depresije i tjeskobe širi se svijetom, a patnju ne smanjuju ni ogromne količine lijekova koje industrija svakog dana proizvodi na tone. Nema sumnje, za depresiju i tjeskobu treba nešto više od lijeka, nešto više od biologije i kemije.
Kao što već znamo, jedini je lijek za psihičke probleme – empatija, slušanje bez predrasuda.

Ronald Laing jedan je od prvih psihijatara koji se razočarao u medicinski model tumačenja psihoze, onaj po kojem je psihoza “u glavi”, i prihvatio onaj filozofski, fenomenološko-egzistencijalistički, po kojem je psihoza “u svijetu”. Nastavljajući se na filozofiju Kierkegaarda, Sartrea, Husserla i Heideggera, Laing je filozofijom egzistencijalizma pomagao ljudima koji su “izgubili svijet” kao i onima koje je “svijet izgubio”.

Ljudsko biće svoje određenje nalazi u odnosu sa svijetom, ono živi “u svijetu”, svijet je izvor njegovog iskustva i njegovih doživljaja. S druge strane, kaže Laing, svijet treba prepoznati i prihvatiti ta iskustva i doživljaje jer je to jedini put stvaranja prave osobnosti. Oni nesretni ljudi čija iskustva i osjećaje nitko nikada nije vidio i prepoznao, od zaborava i psihičke smrti štite se bijegom od svijeta, izolacijom od drugih ljudi. Kako žive u svijetu bez odnosa, prisiljeni su stvoriti svoj vlastiti svijet odnosa.

Rascjep između čovjeka i svijeta ima za cilj zadržati vlastito iskustvo čak i kada ga nitko ne vidi, čak i kada čitav svijet govori kako je pogrešno. Na žalost, posljedica “potrage za vlastitom autentičnosti” uvijek je osamljivanje, bivanje u svijetu s kojim ne dijelimo ništa zajedničkog, u kojem nas nitko ne razumije.
Mi smo za svijet – ludi.

Po riječima Ronalda Lainga, ludilo je očajnički pokušaj da se zadrži osobnost u svijetu bez empatije, da se očuva cjelovitost u fragmentiranom svijetu, da se spasi vlastita istina u svijetu temeljenom na laži.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr