Slobodno i prilagođeno dijete – Bernard Brandchaft

 

 

 

“U jezgri svog bića traumatizirano dijete zna da je loše. Stigmu krivnje ono nosi čitav svoj život i nema trenutka u kojem može zaboraviti na svoju patnju…”
Bernard Brandchaft

Život počinje spajanjem, ali ljudski život, ljudska svijest, počinje odvajanjem. Tek odvajanjem od majke dijete pomalo otkriva svoju osobnost, svoju inicijativu, svoje ambicije, sve ono po čemu se od majke razlikuje. Prije toga dijete je s majkom bilo spojeno, stopljeno, oni su bili jedno i bili su isti. Iako to stanje simbioze ne možemo zvati pravim životom, svjesno ili nesvjesno svi čeznemo vratiti se u to stanje.

Mnogi su psiholozi i filozofi na različite načine tumačili prirodu odnosa djeteta i roditelja.
Većinom se slažu u jednom – dijete može biti slobodno, a može biti i prilagođeno, adaptirano.

Dijete je autentično, slobodno, kada svoju osobnost organizira oko svojih afekata, osjećaja i doživljaja koje dijeli s roditeljem i drugim ljudima.
Dijete može biti i prilagođeno, adaptirano, može se prilagoditi zahtjevima roditelja do te mjere da njegova prava osobnost zauvijek nestane. Takvom je djetetu važnija slika, njegov odraz u očima roditelja, od njegovih vlastitih utisaka, a svoje će afekte, doživljaje i iskustva poricati i potisnuti kao da ih nikada nije ni bilo.

Ako prilagođeno dijete pitamo zašto je odustalo od sebe, zašto ga nema, ono će možda odgovoriti:
“Majko, ja ću ti se prilagoditi, odustati ću od sebe tako da zadržim naš odnos i preživim. To ću učiniti po cijenu vlastite osobnosti i vlastitog razvoja. Moram se prilagoditi tebi jer biti odbačen, prekinuti naš odnos, za mene znači smrt. Tako ću od dva zla, od toga da me nema, i od toga da nema ničega uopće, odabrati ono prvo. Odustajem od sebe i svojih afekata, osjećaja i iskustava, bit ću sve što želiš, bit ću dobar!”

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.