Tao i Dasein – Lao Tzu i Martin Heidegger

 

 

 

“Tao je rodio jedno.
Jedno je rodilo dvoje.
Dvoje je rodilo troje.
A troje je rodilo deset tisuća stvari…”
Lao Tzu

Kao jedna od prvih filozofija svijeta, taoizam se od drugih razlikuje po tome što ne odgaja, ne savjetuje i ne moralizira. Temeljno je načelo taoizma – usklađenost sa svijetom kroz svakodnevni život!

Kroz usklađenost sa svijetom otvara se prolaz u novu dimenziju života, u – Tao. Tao je prostor izvan dualnosti i binarnih suprotnosti, prostor slobodan od svake metafizike i hijerarhije. Tao je počelo svih stvari, onih živih kao i onih neživih. Drugi naziv za Tao može biti i – bitak.

Gotovo tri tisuće godina poslije Lao Tzua, na suprotnoj strani zemljine kugle drugi se filozof zainteresirao za pitanje bitka. To je njemački filozof Martin Heidegger. Sličnosti između filozofija Lao Tzua i Heideggera tolike su da mnogi misle kako je Heidegger inspiraciju za svoju filozofiju pronašao na Dalekom istoku. Temeljno načelo Heideggerove filozofije također je – usklađenost sa svijetom. Kroz usklađenost sa svijetom, po Heideggeru, osoba ulazi u prostor autentičnog bitka kojeg Heidegger naziva – Dasein.

Lao Tzu i Heidegger opisuju to stanje bivanja u svojim knjigama, Knjiga o putu i Bitak i vrijeme. Obojica se slažu kako se autentični bitak ne može svesti na riječi simbole, kako on postoji i prije čovjeka, te kako je on temelj svega što postoji. Kažu kako treba odustati od lažne forme da se dođe do pravog sadržaja, što nam je poznato pod nazivom – dekonstrukcija metafizike.

Filozofija Taoizma, suvremena zapadna filozofija i suvremena psihoterapija govore isto. Potrebno se osloboditi ideje dualizma, odvojenog postojanja subjekta i objekta, te tako ući u polje zajedničke, dijeljene intersubjektivnosti. To je Tao, Dasein ili kako ga mi ovdje nazivamo – zrcaljenje.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.