Terapija primalnim krikom – Arthur Janov

 

 

 

 

Primalni krik naziv je za vrstu psihoterapije koju je sedamdesetih godina prošlog stoljeća osnovao američki psiholog Arthur Janov. Smisao je njegove terapije emotivno vratiti osobu u trenutak vlastitog rođenja kako bi se prisjetila i ponovo proživjela porođajnu traumu. Po Janovu, svi psihološki problemi posljedica su potiskivanja i poricanja agonije koja neizbježno prati rođenje. Psihološka bol, kaže Janov, nikada se nije pozitivno odreagirala već je postala dijelom osobnosti i prati čovjeka od rođenja do smrti. Od boli porođajne traume osoba se štiti različitim psihološkim obranama od kojih svaka nastoji potisnuti sjećanje na trenutak rođenja. Obrane štite od boli, ali štite i od života, stoga je neurotična osoba odvojena od vlastitih osjećaja, samo je djelomično živa. Kako je odvojena je od svijeta život joj djeluje besmisleno. Emotivnim povratkom u trenutak rođenja svoju psihološku bol može izraziti tzv. primalnim krikom, odnosno, može prestati poricati i potiskivati. Izražavanjem svojih osjećaja osoba može odbaciti svoje psihološke obrane, povezati se sa svijetom i drugim ljudima. U njen se život vraća smisao.

Načela terapije primalnim krikom bolje ćemo razumjeti ako razumijemo kontekst, duh vremena u kojem se taj oblik psihoterapije pojavio. Kao što znamo, početkom dvadesetog stoljeća u filozofskim, umjetničkim i znanstvenim krugovima kreće potraga za novim, modernim tumačenjem čovjeka. Temeljno je pitanje – Može li čovjek biti zaista autentičan, slobodan od tradicije?

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr