Tijelo je prostor žudnje – Pina Bausch

 

 

Svi se rađamo s tijelom, ali nemamo svi tijelo. Svi živimo s tijelom, ali nismo svi u tijelu. Što je uopće tijelo?

“Kada prvi puta upoznam novog plesača nadam se da dobro pleše. Ali uz to je uvijek prisutno nešto novo, velika nepoznanica koju intenzivno osjećam i želim otkriti. Pokušavam biti podrškom plesaču, puštam ga da da se razvije, da pokrene to što je u njemu skriveno. Za neke plesače to ide veoma brzo, drugima trebaju godine, dok odjednom iznenada ne procvjetaju…”
Pina Bausch

Što znači procvjetati nego biti do kraja u svom tijelu?

Ljudsko se tijelo može odrediti dvostruko. Kao forma, objekt za druge, kada se pretvara u sliku, simbol. No možemo ga odrediti i kao sadržaj, kao subjektivno iskustvo, možemo ga doživjeti, osjetiti iznutra. Tijelo kao forma, slika ili simbol može biti veliko ili malo, staro ili mlado, muško ili žensko. Tijelo kao iskustvo može biti samo jedno – tijelo koje želi, koje hoće, koje žudi.
Tijelo je žudnja!

Za čime se žudi?

Za čime žudi ljudsko tijelo? Tijelo žudi za drugim tijelom. Ono želi biti jedno s Drugim, ono hoće Drugog. Tijelo žudi za širenjem, za prostiranjem na cijeli svijet, na sve ljude. Tijelo ne zna za granice prostora i vremena, ono želi biti sve, ono žudi za svime. Može li tijelo biti jedno sa svijetom?

Ne može. Svijet ima granice, Ti i Ja nismo isti, Ti i Ja nismo jedno. Odvojeno od svijeta tijelo se raspada, tijelo pati. Svjesno svojih granica tijelo umire, ono krvari. Za čime žudi tijelo koje umire? Tijelo se želi pokazati, izraziti se. Ono žudi za prepoznavanjem, njegova se krv mora vidjeti!

Žudnja za Drugim mora biti prepoznata od Drugog. Odbačena žudnja neće preživjeti, ona umire, njeno se srce lomi. Tijelo bez žudnje nije živo, ono je slika, simbol, forma. Tijelo bez žudnje je tijelo za druge. Ono je tada malo ili veliko, jako ili slabo, muško ili žensko. To je beskrvno tijelo, tijelo izvana. Takvom tijelu treba odjeća, takvom tijelu treba izgled. Tijelu koje žudi ne treba ništa. Ipak, njegova se žudnja ne može ostvariti.

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr