Tjeskoba, anksioznost, briga…

 

 

 

 

Tko se od nas može sjetiti vremena bez briga, vremena kada smo posljednji puta bili bezbrižni? Kada smo živjeli u sadašnjem trenutku, ne razmišljajući o svim mračnim stvarima koje se mogu dogoditi sutra. Stvarno, život svakoga od nas označen je brigama. Brige su strah od budućnosti, neugodan osjećaj da ne znamo što nas u životu očekuje, strah da svojim životom ne možemo upravljati niti nadzirati.

Pitamo se, jesu li naše brige opravdane, čeka li nas zaista užasan kraj, propast kakvu ne možemo ni zamisliti? Ili se kraj može nekako izbjeći, zaobići?
Drugim riječima, možemo li izbjeći brige i strah, ili su one dio našeg života, od djetinjstva do smrti? Filozofi i psihoanalitičari s kraja dvadesetog, i početka dvadeset i prvog stoljeća, složili bi se u jednom – sve nas čeka skori kraj, neizbježna katastrofa, ali ono što možemo izbjeći su – brige i strah!

Oni se tako slažu i ovome – Onaj tko može prihvatiti spoznaju o neizbježnom kraju i katastrofi, taj je već izbjegao svaku brigu i strah!

Zašto neki ljudi mogu prihvatiti vlastita ograničenja i tako se osloboditi straha i zabrinutosti, dok neki drugi vlastiti kraj potiskuju i poriču i stoga svakodnevno brinu?
Odgovor na to pitanje tema je ovog članka kroz koji se provlače tri teme:

1. Brige su način da utjelovimo, materijaliziramo i simboliziramo potisnutu istinu o neizbježnoj katastrofi i tako nam pomažu da se nosimo s neizdrživim osjećajem tjeskobe i anksioznosti. One stvaraju iluziju da možemo kontrolirati i nadzirati katastrofu, pružaju nadu da katastrofu možemo izbjeći.

2. Što više potiskujemo ili poričemo spoznaju neizbježne katastrofe to će naša potreba za brigama biti veća. Tek kad prepoznamo i prihvatimo tragediju života, vlastitog i tuđeg, i emotivno je odreagiramo, brige više nisu potrebne.

3. Prepoznati i prihvatiti svoju tragediju znači podijeliti svoje osjećaje, svoje afekte ljutnje i tuge sa svijetom. Taj proces poznajemo pod nazivom – tugovanje ili žalovanje.

 

Što je katastrofa?

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr

Zatvoreno za komentare.