Ubuntu filozofija – lijek za svaki dualizam

 

 

 

“Južna Afrika darovala je svijetu najveće blago – Ubuntu. To je spoznaja kako smo svi povezani putevima nevidljivim ljudskom oku, kako postoji zajedništvo ljudskog roda, kako ostvarujemo sebe i druge kroz našu brigu prema drugima…”
Barack Obama

Afrička filozofija i filozofija zapada u svojoj su potrazi za istinom došli do različitih odgovora. Istina zapada u svemu se razlikuje od istine Afrike. Odgovor na vječno egzistencijalno pitanje – Tko sam ja, gdje se mogu pronaći?, za zapadnjaka i za Afrikanca nije isti.
Zapadnjak istinu traži u sebi, spoznaje sebe, radi na sebi. On vjeruje kako je istina skrivena negdje u dubini njegovog nesvjesnog i vjeruje kako će problemi nestati kada jednom osvijesti svoju podsvijest.Afrikanac ne traži istinu već zajedništvo. On traži iskreni odnos, drugu osobu s kojom će dijeliti svoju sreću i probleme. On ne vjeruje kako je istina skrivena negdje unutra, a individualnost i sebičnost zapadnog čovjeka jako ga čudi. On vjeruje kako se sreća ne postiže odvajanjem, izolacijom od drugog. Baš suprotno, sreća je u bliskosti s drugim.

Tako na vječno i univerzalno pitanje – Zašto je moja osobnost tako slaba, krhka, uvijek na pragu sloma?, zapadnjak odgovara – Jer se nisam dovoljno analizirao i nisam dovoljno spoznao sebe. Nisam se dovoljno bavio sobom!
Afrikanac bi rekao – Jer sam usamljen! Moram se više posvetiti drugima!
Pitamo se, može li razlika u svjetonazoru uopće biti veća?

Ne znamo tko je u pravu, ali znamo kako nam zapadna filozofija dualizma po kojoj svi živimo za sebe, odvojeni jedni od drugih, nije pomogla. Upravo suprotno, dovela nas je na rub katastrofe, one ekološke, kao i one psihološke. Epidemija depresije, socijalne fobije, svih oblika ovisnosti povećava se svakodnevno. Zato vjerujemo kako nam svaka filozofija koja u prvi plan stavlja zajedništvo, a ne dualizam, može pomoći da se ponovo pronađemo.

Može li drevna afrička filozofija Ubuntu biti lijek za naše

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr