Wilhelm Reich – redukcija, reifikacija, racionalizacija

 

 

 

Autor ovog teksta još se uvijek može prisjetiti s kakvim je oduševljenjem otkrio Wilhelma Reicha i njegovu teoriju seksualne energije – Orgona! Bilo je to prije tridesetak godina, u vrijeme prije Interneta, kada je takva knjiga značila bogatstvo. Baš kao i Tesla i Jung, i Reich je posjedovao onu auru karizme koja u oku promatrača pokreće ideale. Posebno one arhaične ideale koje u drugom vide nešto više od ljudskog, biće s posebnim moćima i nadljudskom mudrosti.

Kasnije, dolaskom interneta i boljim uvidom u svijet psihologije i svijet Wilhelma Reicha, uslijedilo je razočaranje. Tužna spoznaja kako se Reichova teorija ne temelji na božanskom uvidu u strukturu vremena i prostora, već na njegovom nesretnom djetinjstvu i neriješenim sukobima koje nikada nije osvijestio. Unatoč tome, razočaranje u Reicha nije uništilo njegovu ljudskost. Nestala je ona božanska, nadljudska idealizacija njegovog lika i djela, ali sačuvala se njegova – cjelovitost. Na mjesto nekadašnje opčinjenosti magičnim, došli su razumijevanje i sućut.
Druženje s Reichom ipak je pomoglo!

 

Pali anđeo psihoanalize

Slično C . G. Jungu, i za psihoanalitičara Wilhelma Reicha možemo reći kako je još jedan “pali anđeo” psihoanalize. Dobar prijatelj S. Freuda, napustio je psihoanalitički pokret kako bi u Americi tražio lijek za ono što je zvao – emotivna kuga. Na vrhuncu svoje karijere bio je popularan i poštovan psihijatar. Njegovi su prijatelji bili Albert Einstein, Saul Bellow, Norman Mailer, Jerome David Salinger, Allen Ginsberg, Jack Kerouac i drugi.

Marksist po uvjerenju, Reich je tvrdio kako do slobode proletarijata ne može doći sve dok radnik ne riješi svoje seksualne neuroze i dok ne postane – orgazmički slobodan. Njegov je “orgonski akumulator “, napravu za koju je Reich tvrdio kako liječi seksualne inhibicije, Woody Allen nazvao – orgazmotron.

Na žalost, pred kraj života Reich je doživljaje, osjećaje i afekte, glavni alat psihoanalize, zamijenio energijama, tvarima i prirodnim znanostima. Možemo reći kako je svoju fenomenologiju sveo na metafiziku. Čovjeka je od “netko” sveo na “nešto”. Simptomi takvog gubitka ljudskosti redovito

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr