Zen budizam i psihoanaliza

 

 

Iako potekli iz različitih dijelova svijeta, iz različitih epoha, zen budizam i psihoanaliza svog učenika vode istom cilju – doživljaju sebe kao cjelovitog ljudskog bića koje živi među drugim ljudskim bićima! Postati čovječan, to je pravi smisao zena! Treba li uopće spomenuti kako u zenu nema ničega mističnog, ničega magičnog, nema “viših” stanja svijesti, nema reinkarnacije, nema karme, nema ničega što nije svakodnevni život.  Ali je taj svakodnevni život zaista – Život!

I najvažnije, zen je od početka do kraja društvena aktivnost!  Zen učenik i zen majstor okruženi su ljudima, oni im daju snagu i inspiraciju. Na žalost, dolaskom zena na Zapad, mladi ljudi često koriste zen kao bijeg iz društva, kao izgovor za osamljivanje, izolaciju od svijeta. Satori, nirvana, prosvjetljenje, može se postići samo u interakciji s ljudima, kroz odnos sa zen učiteljem koji je dobar čovjek i nastoji pomoći učeniku. Povlačenje, meditacija, koani i druge aktivnosti ne pomažu učeniku razumjeti svijet i druge ljude. Kako bi mogli?

Čovjek živi kroz druge ljude, i jedino ga drugi čovjek može iscijeliti! U tome se zen, suvremena psihoanaliza i filozofija posve slažu!
Satori je sućut!
Kao što kaže filozof Martin Buber – Nitko ne može doseći božansko posežući izvan ljudskoga. Postati čovječan, za to je svatko od nas stvoren!

 

Put zena

Put kojim učenik zena stiže do cilja, i put kojim prolazi klijent u psihoanalizi, isti su gotovo do svakog detalja!

...
Nastavak teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju osobnosti. Za informacije o članstvu pišite na: empatija@vip.hr